Is zelfbevrediging goed?
Het beeld dat onze huidige media en samenleving schept t.o.v. masturbatie is tolerant. Je krijgt er een goed gevoel bij en je leert je eigen lichaam kennen. Toch zijn er nog veel mensen die het idee hebben dat masturbatie niet goed kan zijn en is het iets waarover ze zich schuldig voelen.[1] Gedachten zijn dan bijvoorbeeld: Je leert jezelf om in je eentje seks te hebben terwijl het voor twee personen is. Je kunt eraan verslaafd raken. [2] Het gaat vaak gepaard met ongewenste fantasieën.
Visies onder christenen verschillen sterk. Masturbatie blijkt in de meeste gevallen geen gemakkelijk onderwerp om ‘zwart-wit’ over te denken. Dat is ingewikkeld, maar heeft ook een waardevolle kant. Wanneer je geen algemeen standpunt in wilt of kunt nemen, vraagt dat om iedere situatie en persoon eerst te leren kennen alvorens je bepaalt wat je ervan vindt (mocht dat dan nog nodig zijn).
Duidelijk is dat er (alleen) mee geworsteld wordt. We zien vaak dat deze geheimhouding zorgt voor onrust over de relatie met de Here God, met jezelf en/of met anderen. Daarom werkt het vaak niet om je te focussen op goed/fout antwoorden, net zo min als op het stoppen of het veranderen van je gedrag. Wij geloven dat de weg naar vrijheid via je hart gaat. Zodat je niet bezig bent om vanuit een wet jezelf te veranderen, maar je gedrag en verlangens leert gebruiken als informatiebron. De focus ligt dan niet meer op wat je niet wilt, maar op wat je wel wilt en waarom. Belangrijke aspecten om dat te ontdekken zijn je kwetsbaarheid, (seksuele/emotionele) verliezen en verlangens.
[1] “Hoewel onze opvattingen over masturbatie drastisch veranderd zijn en het lijkt alsof we de negentiende eeuw ver achter ons gelaten hebben, zijn er toch nog veel mensen die het idee hebben dat masturbatie niet goed kan zijn. Nog steeds kleeft voor velen aan masturbatie iets verbodens, zondigs en is masturbatie binnen een relatie iets waar zij zich schuldig over voelen. […] Masturberen als je single bent is gezond, maar binnen een relatie wordt het vaak toch een beetje gevoeld als vreemdgaan.” Lunsen, Rik van en Laan, Ellen, Seks! – Een leven lang leren. 2017 Prometheus Amsterdam. (p. 226)
[2] Ruben: https://visie.eo.nl/2016/10/tieners-en-seksualiteit-antwoord-op-alle-vragen/